martes, 12 de julio de 2011

Participació ciutadana en democràcia

Participar és formar part :
Participació activa:  pertanyent a alguna societat  civil o política
Participació passiva:  deixant  fer  als altres

·        Els ciutadans d’una democràcia tenen el dret d’elegir els seus governants i la d’influir en les seves decisions

·        Participar  activament és sentir-se protagonista del  propi desenvolupament social  com un membre  actiu d’una societat capaç  de fer-se sentir, organitzar-se  i demandar bens i serveis als governants que ha escollit incidint en les seves decisions  i vigilant la projecció d’aquestes.


·        La participació exigeix que els representants polítics reforcin la comunicació entre ells mateixos i la ciutadania que els ha escollit per tal de respondre amb més eficiència a les demandes i necessitats reals dels ciutadans.

·        Els governants tenen l’obligació de vetllar pels interessos dels ciutadans i aquests, tenen l’obligació de vigilar que ho facin.






Participació  dels ciutadans  en la política municipal

Per tal de que es doni verdadera participació dels ciutadans en la vida municipal cal:
1. La ciutadania ha de prendre part en el disseny de la política municipal i la presa de decisions ha de tenir en compte la seva opinió.
2.- Abordar un procés de regeneració de la política local, sobre tot en el que te a veure amb  transparència, rendició de comptes i cogestió pública.
3.- Construir las bases per una gestió del poder democràtica, fomentant l’ organització social i la reflexió i l’acció col·lectives.
4.- Generar polítiques  d’interacció  ajuntament_- ciutadania.
5.- Potenciar les rets socials del municipi i la seva  capacitat d’ actuar en la vida pública.
 6.- Legitimar las polítiques  sorgides de la iniciativa ciutadana.
7.- Fomentar la construcció participada d’ un model de ciutat justa, sostenible i democràtica
En l’àmbit local és des d’on es possible posar en marxa i aprofundir en processos de construcció de societats participatives, en  quan  és l’espai en el qual on viu i es relaciona. Y és   l’ajuntament, com institució més propera, a qui la ciutadana i s’ha de dirigir per traslladar-li els seus problemes i demandes.

No es tracta de que la ciutadania assumeixi el govern , sinó de que se li respecti el seu dret com a ciutadà d’una democràcia , a col·laborar amb els polítics per tal de que les decisions que es prenen siguin el més democràtiques possible; ja que quan no és així es crea desafecció dels ciutadans amb els seus governants ( encara que aquest hagin actuat de bona fe ). Sempre sentiran més seu un projecte en el qual hagin format part, no tant sols en dir si li agrada o no sinó en el seu disseny . En cas contrari el veuran com imposat.
Per tal de que la ciutadania pugui exercir aquest dret, cal que des de l’ajuntament com a institució més propera, es promoguin i es creïn les condicions necessàries. Per tant cal : educació, formació i informació a l’abast de tots els ciutadans. I en tots els àmbits de la vida comunitària.















No hay comentarios:

Publicar un comentario